upit_btn

RIM – POMPEJI – NAPULJ – CAPRI

Romantični jug Italije

07.10.-11.10.2015. – Garantirani polazak

1. dan ZAGREB/RIJEKA – RIM
Polazak iz Zagreba u 05:00 sati s Autobusnog kolodvora, peroni 502 – 506 te u 07:00 sati sa sjevernog odmorišta Vrata Jadrana pored Rijeke. Slijedi ugodna vožnja prema Italiji. Po dolasku u Rim, smještaj u hotel te odlazimo javnim prijevozom prema prema TRGU COLONNE na kojem se nalazi stup Marka Aurelija ukrašen spiralnim reljefima. Posjetit ćemo PANTEON i odmoriti se na TRGU NAVONA. Nastavljamo prema ŠPANJOLSKOM TRGU, omiljenom okupljalištu mladih. Lagana šetnja prema FONTANI DI TREVI, jednom od najljepših baroknih rimskih simbola. Povratak u hotel. Noćenje.

2. dan VATIKAN – RIM
Doručak. Metroom odlazimo u VATIKAN, do TRGA SV. PETRA gdje ćemo vidjeti Berninijeve kolonade, najveći egipatski obelisk u Rimu i 2 fontane. Nakon razgledavanja BAZILIKE SV. PETRA, prve među četirima patrijarhalnim bazilikama Rima, nastavljamo laganom šetnjom do ANĐEOSKE TVRĐAVE pa dalje, preko Mosta sv. Anđela, do Palače pravde. Slijedi odlazak na metro do čuvenog RIMSKOG FORUMA. Na brežuljak KAPITOL popet ćemo se poznatim stubištem, Cordonatom, za koje je nacrt izradio sam Michelangelo. Ulicom carskih foruma nastavljamo prema KOLOSEUMU, najpoznatijem rimskom simbolu, i dalje do KONSTANTINOVA SLAVOLUKA. U CRKVI SV. PETRA U OKOVIMA vidjet ćemo Michelangelovog Mojsija, okove kojima je (navodno) bio okovan sv. Petar, te nadgrobnu ploču u obliku medaljona najslavnijem minijaturistu svih vremena, našem Juliju Kloviću Croati. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Noćenje.

3.dan RIM – POMPEJI – NAPULJ
Nakon doručka oko 7,30 odlazimo prema POMPEJIMA (vožnja do Pompeja traje 4 sata) – razgled starorimskog gradića koji je u ljeto 79.pr.Kr. nestao u erupciji Vezuva. Smješten na obali mora u blizini rijeke Sarno, kraj Napulja u talijanskoj pokrajini Kampaniji, te na sjecištu putova prema morskoj luci. Podignut je na vulkanskoj stijeni koja se uzdiže 30 metara iznad mora. Kako je potpuno bez izvora vode, život je bio težak, no zbog strateškog položaja koji je omogućavao kontrolu plodne nizine iza grada i morskog zaljeva ispod grada, bio je privlačna lokacija za mnoge narode. Pompeji su bili zatrpani pod slojem pepela 1600 godina prije nego što su slučajno otkriveni. Slobodno vrijeme. Odlazak u NAPULJ. Panoramski razgled grada. Smještaj u hotel. Noćenje

4.dan NAPULJ – CAPRI – NAPULJ
Doručak. Fakultativni izlet na otok Capri (hidrogliser vozi 40 minuta), otok iznimne ljepote, stjenovite obale i prepun tropske vegetacije. U gradiću Anacapriju posjetiti ćemo Villu San Michele sa nezaboravnim vrtovima. Povratak u gradić Capri, slobodno vrijeme. Povratak brodom do Napulja. Oni koji ne žele ići na izlet mogu uživati u Napulju. Noćenje.

5. dan NAPULJ – ORVIETO – RIJEKA/ZAGREB
Raniji doručak. Odlazak iz Napulja. Slijedi vožnja do ORVIETA (nadoplata: žičara do Orvieta 2,60 eur) specifično srednjevjekovno mjesto na vrhu vulkanske stijene, do kojega se dolazi uspinjačom. Jedna od najljepših katedrala srednjega vijeka nalazi se u njemu, posebice se ističe kapela San Brizio ili izvor vode-bunar San Patrizio. Polazak za Rijeku i Zagreb. Dolazak se očekuje u večernjim satima.

Redovna cijena aranžmana po osobi 2.290 kn
Rok za prijavu: 7 dana prije puta
Minimalan broj putnika: 40

Cijena uključuje:
• prijevoz visokoturističkim autobusom prema programu putovanja
• 2 noćenja s doručkom u hotelu s 3*/4* u Rimu u dvokrevetnim/trokrevetnim sobama
• 2 noćenja s doručkom u hotelu 3* u Napulju u dvokrevetnim/trokrevetnim sobama
• jamčevno osiguranje, troškove organizacije i prodaje aranžmana
• turistički pratitelj

Cijena ne uključuje:
• Ulaznice za objekte i muzeje koji se posjećuju, te javni prijevoz
• Ulaznica za Koloseum 13,00 eur (preporučamo rezervaciju prije puta putem interneta)
• U Rimu se razgled obavlja pješice i javnim prijevozom, tako da je potrebno kupiti karte za metro
• Boravišnu pristojbu u Rimu koja se plaća na licu mjesta, recepciji (€ 6,00 po osobi i danu)
• Boravišnu pristojbu u Napulju koja se plaća na licu mjesta, recepciji (€ 3,00 po osobi i danu)
• Izlet na Capri 41,50 eur
• autobus po Capriju, dnevna karta – 8,50 eur
• Ulaznica za Pompeje 20,00 eur (ulaznica + lokalni vodič) – minimalno 30 prijavljenih
• Doplatu za jednokrevetnu sobu – 650 kn
• Putno osiguranje

Prema Turističkom zakonu u Rimu se zabranjuje kretanje autobusa, pa će Vas naš autobus dovesti do Rima, a po samom Rimu će se sav razgled obavljati metroom, autobusom i pješice. Cijena jedne karte metroom iznosi 1,50 eur po osobi dok dnevna karta za metro u Rimu je 7,00 eur.

Popusti: djeca do 2 godine:besplatno. Djeca do 12 godina u pratnji dviju odraslih osoba: 10% popusta u trokrevetnoj sobi.
Treća osoba u trokrevetnoj sobi nema popusta.

Rim (talijanski i latinski: Roma) je glavni grad Italije i regije Lacij, te najveća i najnapučenija općina u zemlji. Grad broji 2.710.375 stanovnika (stanje 2008. godine).
Nadimci grada su: Caput mundi (“Prijestolnica svijeta”), la Città Eterna (“Vječni grad”), Limen Apostolorum (“Apostolski prag”), la città dei sette colli (“Grad na sedam brežuljaka”) ili jednostavno l’Urbe (“Grad”).
Unutar Rima nalazi se Vatikan, koji je suveren teritorij Svete Stolice.
Povijesno središte Rima i Vatikan nalaze se na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Grad je i sjedište nekih međunarodnih institucija, kao što su UN-ove institucije: Organizacija za prehranu i poljoprivredu, Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede i Svjetski program za hranu.
Rim se nalazi u središnjoj Italiji u regiji Lacij, na ušću rijeka Aniene i Tiber. Iako se grad nalazi 24 km od Tirenskog mora, područje grada se proteže praktički do obale, gdje se nalazi okrug Ostia Antica. Najniža visina grada je 13 metara (na Piazzi del Popolo), a najviša 120 metara (Monte Mario). Rimska općina pokriva područje od 1.285,30 km2, što uključuje mnoge zelene površine.
Od industrijskih proizvoda u gradu se proizvodi tekstil i suveniri za turiste, a u novije vrijeme razvijene su i prehrambena, farmaceutska, strojna, papirna i metalna industrija. Značajno je i bankarstvo, te elektronička i zračna industrija. Zbog povijesno važnih lokacija grad je važan i u svjetskog filmskoj industriji, te je nacionalno filmsko središte. Brojna međunarodna kompanijska sjedišta, konferencijski centri i sl. nalaze se u poslovnim dijelovima grada kao što su: Esposizione Universale Roma (EUR), Torrino , Magliana, Parco de’ Medici-Laurentina i tzv. Tiburtina-valley.
Najstariji muzeji u Rimu su Kapitolski muzeji iz 1471. godine, koji se nalaze na Kapitolu te koji, uz Vatikanske muzeje, sadrže najveće i najvažnije umjetničke kolekcije u gradu.
U Villi Giuliji, ladanjskoj kući pape Julija II. koja je izgrađena sredinom 16. stoljeća, nalazi se značajna kolekcija etruščanske i antičke rimske umjetnosti. U blizini se nalazi i Villa Borghese, u kojoj se nalazi znamenita galerija s većinom umjetnina iz kolekcije obitelji Borghese.
U Nacionalnom muzeju u Rimu (Museo Nazionale Romano), kojeg je projektirao Michelangelo, nalaze se važne grčke i rimske umjetnine. Važne galerije slika nalaze se u palačama Palazzo Doria Pamphili, Palazzo Colonna i Palazzo Barberini, a Venecijanska palača (Palazzo Venezia) čuva veliki broj umjetnina od ranokršćanskog razdoblja do renesanse.
Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:
Za državljane RH viza za Italiju nije potrebna, ali je za putovanje potrebna važeća putovnica ili osobna iskaznica.

Završno pismo šaljemo 2 dana prije prije početka putovanja.
Šifra: B