upit_btn

MAKEDONIJA, ALBANIJA I CRNA GORA // 5.10.2018.

 

MAKEDONIJA, ALBANIJA I CRNA GORA

AUTOBUSOM 5 DANA

Vrijednost više: hoteli 4*, ulaznice, popust za djecu do 1.000 kn

ULCINJ – KRUJË – TIRANA – ELBASAN – OHRID – BERAT – DRAČ – SKADAR – BUDVA

1. dan: ZAGREB – DUBROVNIK – ULCINJ – KRUJË – TIRANA
Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman najkasnije u 04.30h. Polijetanje zrakoplova za Dubrovnik na letu Croatia Airlinesa, OU 660 u 05.50h. Dolazak u 06.45h te nastavak putovanja autobusom Hrvatskom te crnogorskim primorjem i dalje uz Skadar, jedan od najstarijih gradova Albanije do Krujë, najznačajnijeg albanskog povijesnog lokaliteta, Skenderbegovog rodnog grada. Šetnja gradom koji se smjestio na visini od 600-tinjak metara ispod stjenovitih planina, uz razgled Skenderbegovog i Etnografskog muzeja te tradicionalnog bazara. Slijedi vožnja prema Tirani, glavnom i najvećem grade Albanije. Po dolasku, prijava i smještaj u hotel. Noćenje.

2. dan: TIRANA – ELBASAN – OHRIDSKO JEZERO
Nakon doručka odlazak na razgled grada: Ethembegova džamija; Skenderbeg trg, glavni gradski trg; kula sa satom; spomenik Majci Terezi; Nacionalni povijesni muzej, na čijem se pročelju nalazi spektakularni mozaik koji predstavlja Albance kroz povijest; Piramida, kulturni centar. Slijedi kraće slobodno vrijeme za osobne programe te polazak prema Makedoniji. Vožnja preko Elbasana, povijesnog grada u središnjoj Albaniji i nekadašnjeg važnog komercijalnog centra obzirom se nalazio na raskrsnici trgovačkih puteva. Vožnja dalje prema Ohridskom jezeru koje se od 1980.g. nalazi na popisu Unescove svjetske baštine. Po dolasku prijava i smještaj u hotel. Noćenje.

3. dan: OHRIDSKO JEZERO / SV. NAUM
Doručak te razgled Ohrida. Grad je slavenski naziv dobio po vapnenačkoj hridi visokoj 792 m na kojoj se nalazi povijesna jezgra grada. Nazivaju ga i draguljem Makedonije zbog iznimnog prirodnog okruženja. Razgled grada: crkva sv. Sofije iz 11 st.; antički amfiteatar; crkva sv. Bogorodice Perivlepta s vrijednim freskama i ikonama; Samuilova tvrđava s koje se pruža predivan pogled na grad i jezero (10./11. st.); galerija ikona; crkva sv. Klimenta i Pantelejmon. Osim brojnih spomenika, restorana, kavana i barova tu se nalaze i brojne trgovine s poznatim unikatnim nakitom – ohridskim biserima (onima koji su voljni potrošiti nešto više, svakako preporučamo da potraže radnje obitelji Tavel i Filev koje rade originalne bisere!). U nastavku odlazak do Svetog Nauma, uz usputno zaustavljanje kod Muzeja na vodi u Uvali kostiju, rekonstruiranog prapovijesnog naselja sojenica, pretvorenog u jedinstveni muzej u kojem je prikazan način života žitelja ovog naselja iz 1200. godine prije naše ere. Posjet Sv. Naumu, jednom od najljepših lokaliteta na Ohridskom jezeru, smještenom na  stijeni u blizini izvora rijeke Crni Drim. Obilazak manastirske crkve posvećene arkanđelima Mihaelu i Gabrijelu. Povratak u hotel. Noćenje.

4. dan: OHRIDSKO JEZERO – BERAT – DRAČ
Nakon doručka slijedi povratak prema Albaniji. Vožnja prema Beratu, čuvenom gradu-muzeju (dio Unescove baštine), dobro očuvanom nekadašnjem osmanskom gradu kojeg neki smatraju i jednim od najljepših na Balkanu. Poznat je i kao grad “tisuću prozora”, zahvaljujući mnogobrojnim prozorima starih kuća karakterističnog lokalnog stila. Berat je stara tvrđava koja je još uvijek naseljena, što je zapravo prava rijetkost u Europi. Tvrđavom dominiraju stara citadela iz 13. st. u kojoj su se nalazile bizantske crkve ukrašene veličanstvenim freskama i ikonama, džamija Sultan Bajezita I. te Crkva sv. Marije u kojoj je smješten Narodni muzej ikona s djelima najpoznatijeg albanskog ikonografa Onufrija. U nastavku mogućnost posjete Etnografskom muzeju, smještenom u otomanskoj kući iz 18. st., u kojem su izložene narodne nošnje, alatke koje su koristile tkalje i kujundžije (majstori koji su izrađivali tradicionalni nakit) te kuhinje, spavaće i gostinske sobe opremljene u tradicionalnom stilu. Polazak prema Draču, nekadašnjoj albanskoj metropoli s antičkim, bizantskim i spomenicima nedavne prošlosti. Danas je Drač centar albanskog turizma s bezbrojnim plažama i bogatom turističkom ponudom. Po dolasku, prijava i smještaj u hotel. Noćenje.

5. dan: DRAČ – SKADAR – BUDVA – DUBROVNIK – ZAGREB
Doručak i odjava iz hotela. Panoramski razgled Drača te polazak prema Skadarskom jezeru. Zaustavljanje u Skadru koji se smatra najstarijim i povijesno najvažnijim gradom Albanije, u kojem ćete vidjeti, tipično za ovaj dio Balkana, mnoštvo krivudavih ulica, ograđenih visokim zidovima u kojima prevladava duh prošlih vremena. Znamenitost grada svakako je tvrđava Rozafa, a legenda o mladoj ženi po kojoj je tvrđava dobila ime, neće Vas ostaviti ravnodušnim. Nakon razgleda i kraćeg slobodnog vremena za osobne programe, nastavak putovanja prema dubrovačkoj zračnoj luci. Po dolasku, prijava za let Croatia Airlinesa, OU 669 u 21.20h (u 22.30h na dan 26.06.; let OU 301 u 20.30h na dan 09.10.); s očekivanim dolaskom u Zagreb u 22.10h (u 23.25h na dan 26.06.; u 21.35h na dan 09.10.). Završetak programa.

Cijena po osobi u dvokrevetnoj sobi u HRK

Datumi polazaka
22.06., 05.10.
Ultra First Minute cijena 3.290
First Minute cijena 3.490
Redovna cijena 3.690
Zrakoplovne pristojbe 620

Napomena: ultra first minute i first minute cijena vrijede do popunjenja određenog broja mjesta! 

Pristojbe u zračnim lukama, po osobi: 620 kn

Odbitak za polazak iz Dubrovnika, po osobi: 400 kn

Cijena uključuje:
– povratni prijevoz zrakoplovom (ekonomska klasa) iz Zagreba do Dubrovnika;
– prijevoz turističkim autobusom prema programu;
– smještaj u Tirani u hotelu Austria 4* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi jednog noćenja s doručkom;
– smještaj na Ohridskom jezeru u hotelu Granit 4* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi dva noćenja s doručkom;
– smještaj u Draču u hotelu Flower & SPA 4* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi jednog noćenja s doručkom;
– razglede prema programu u pratnji licenciranih lokalnih vodiča;
– ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgledavanja (Krujë: Skenderbegov muzej, Etnografski muzej; Ohrid: crkva sv. Sofije, crkva Samuilova tvrđava, crkva sv. Klimenta, Muzej na vodi, manastir sv. Naum; Berat: citadela, Narodni muzej; Skadar: tvrđava Rozafa);
– pratitelja iz Zagreba;
– pripremu i organizaciju putovanja te jamčevinu.

Cijena ne uključuje:
– pristojbe u zračnim lukama 620 kn (podložno promjeni),
– doplatu za jednokrevetnu sobu od 590 kn,
– ulaznice za kulturno-povijesne spomenike i muzeje koji nisu predviđeni programom putovanja,
– karte javnog gradskog prijevoza,
– obroke koji nisu prema programu,
– osobne troškove,
– pića i napojnice te ostalo što nije navedeno pod cijena uključuje i putno osiguranje (preporučamo).

Popusti za djecu:
– Dijete 2-5,99 godina bez vlastitog ležaja, uz dvije odrasle osobe: 1.000 kn
– Dijete 6-11,99 godina na pomoćnom ležaju: 500 kn

Fakultativna ponuda, cijene po osobi (minimum prijavljenih 10 osoba):
– Polupansion (4 večere bez pića u hotelima): 290 kn

Red letenja:

OU 660    ZAG   DBV          05:50 06:45                     
OU 669    DBV   ZAG          21:20 22:15                    

Minimalni broj putnika: 15

 

 

b